Stichting Friends of Pro Natura ondersteunt vanuit Nederland de missie van de Indonesische Pro Natura Foundation. In het bestuur van Stichting Friends of Pro Natura zitten Ron de Wolff (voorzitter), Jurgen van Gessel (secretaris), Helga Peters (penningmeester), Kees Bogert (bestuurslid).
Gabriëlla Fredriksson begon in 1994 met onderzoek aan orang-oetans in Kalimantan, maar al snel verlegde ze haar aandacht naar de zeldzame zonberen. Toen eind jaren negentig heftige bosbranden het leefgebied van de dieren in Oost-Kalimantan bedreigden ging Gabriëlla zich toeleggen op bosbescherming en bewustwording van de lokale bevolking. Nu stuurt ze de projecten aan en helpt met de fondsenwerving.
Pro Natura Foundation in Indonesië is in 2013 opgericht en kwam voort uit de noodzaak om continue financiële support te regelen voor de verschillende projecten die Gabriella had opgezet in Oost-Kalimantan. Haar inspanningen voor het Sungai Wain bos leidden ertoe dat dit unieke laagland bos nog bestaat en dat Balikpapan nu het enige natuureducatiecentrum dat Kalimantan rijk is heeft staan!
Pro Natura Foundation in Indonesië zet zich in voor:
Het vergroten van de publieke steun voor de bescherming van natuur, leefomgeving en zowel wilde als andere dieren in nood
Het ondersteunen van bosbehoud, door middel van anti-strooppatrouilles en bosbrandbestrijding
Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van natuur, bedreigde dieren en natuurbehoud
Bescherming en monitoren van de wilde populatie zonberen in Sungai Wain en verzorging van in beslag genomen zonberen op het zonbereneducatiecentrum
Monitoring van bosintegriteit door middel van satellietanalyses en luchtfotografie
Het bijbrengen van noodzakelijke kennis over natuur bij de lokale bevolking met het doel om hun steun voor natuurbehoud te vergroten
Het opzetten van herintroductieprogramma’s voor zieke wilde dieren of wezen die naar het zonberencentrum zijn gebracht
De opvang van zwerfdieren in nood ondersteunen door te voorzien in faciliteiten, medische hulp, sterilisatie en adoptie
WIJ ONDERSTEUNEN DE BESCHERMING VAN HET SUNGAI WAIN-BOS DOOR MIDDEL VAN FINANCIËLE STEUN VOOR DE LOKALE PATROUILLE TEAMS DIE DAGELIJKS HET BOS BESCHERMEN TEGEN STROPERS, BOSBRANDEN, ILLEGALE HOUTKAP, EN ANDERE ILLEGALE ACTIVITEITEN. PRO NATURA FOUNDATION HEEFT NU 18 LOKALE MENSEN IN VASTE DIENST DIE HIER MET HART EN ZIEL AAN WERKEN.
Het beschermde Sungai Wain-bos is een relatief klein (zo’n tienduizend hectare) maar essentieel laaglandbosgebied in Oost-Kalimantan. Het voorziet in ongeveer 25 procent van de drinkwaterbehoefte van de 700.000 inwoners van de stad Balikpapan, de op drie na grootste stad van Borneo. Ook de grote olieraffinaderij die al sinds 1947 de kurk is waarop de economie van de stad drijft, is afhankelijk van het water uit het bos.
Sungai Wain is het allerlaatste stukje ongerept laaglandregenwoud in de regio Balikpapan-Samarinda en omvat een ongeëvenaarde rijkdom aan biodiversiteit en potentieel voor onderzoek, educatie en ecotoerisme. Recentelijk is 1385 hectare aangrenzend bos aan Sungai Wain toegevoegd. Het bos ligt op maar een half uur rijden van het centrum van Balikpapan.
Verrassenderwijs leven in Sungai Wain nog steeds bijna alle soorten typisch voor het laaglandregenwoud van Borneo, waarvan de meeste hoog op de lijsten van beschermde soorten staan: zonberen, alle vijf soorten katachtigen van Borneo, negen soorten primaten inclusief een kleine populatie orang oetans, alle acht soorten neushoornvogels en een groot aantal andere endemische vogelsoorten waaronder de zeldzame Borneose borstelkop.
2020-2024: VOORTBESTAAN VERZEKEREN
Het is essentieel dat er geen vacuüm valt in de dagelijkse bescherming van Sungai Wain. Daarom streeft de Pro Natura Foundation ernaar in ieder geval de komende jaren een sleutelrol te blijven spelen in de bescherming van het bos en tegelijk te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om een nieuwe, duurzame manier van bosbeheer en structurele financiering tot stand te brengen. Zo wil de Pro Natura Foundation het voorbestaan van dit unieke stuk laaglandregenwoud en het educatiecentrum verzekeren.
Meer informatie in het Engels over Sungai Wain vind je op de internationale website.
HET ENIGE NATUUREDUCATIECENTRUM VAN HÉÉL INDONESISCH BORNEO STAAT IN BALIKPAPAN. DE MASCOTTE VAN DE STAD BALIKPAPAN, DE ZONBEER, WAS OORSPRONKELIJK DE ONTSTAANSREDEN VAN HET CENTRUM, DAT BEKEND STAAT ONDER DE AFKORTING KWPLH. HET CENTRUM BEGON OOIT ALS OPVANGCENTRUM VOOR EEN AANTAL BIJ PARTICULIEREN IN BESLAGGENOMEN ZONBEREN. EN OMDAT DE UITDAGINGEN VOOR MILIEUBESCHERMING EN NATUURBEHOUD IN INDONESIË MET DE DAG GROTER WORDEN, NAM OOK DE NOODZAAK OM MENSEN DAAROVER TE INFORMEREN STERK TOE.
De afgelopen tien jaar zijn in KWPLH Balikpapan mooie tentoonstellingen ontwikkeld: over de zonbeer, de endemische flora en fauna van Borneo, milieuproblemen in de regio, illegale handel in dieren en over huisdieren. Er zijn ook weelderige tuinen aangelegd en vogels en andere dieren vestigen zich weer op het terrein. Nu komen jaarlijks zo’n zeventigduizend lokale bezoekers naar het centrum, waaronder vele schoolklassen.
Het zonberenverblijf op kwplh Balikpapen is voor een groot deel omringd door een verhoogde brug. Vanaf hier kunnen bezoekers de beren zien spelen, klimmen en graven. Lokale gidsen zijn speciaal opgeleid om de bezoekers van informatie te voorzien.
Jaarlijks komen rond de 70.000 lokale bezoekers langs op het natuureducatiecentrum. Zij krijgen hier gratis informatie over de functies van het oerwoud (als belangrijke waterwinningsgebieden), biodiversiteit, zonberen, endeemse soorten, vuilnisrecycling, illegale dierenhandel en correcte dierenverzorging.
2020-2024: PROFESSIONELE EDUCATIE EN OPVANG VOORTZETTEN
Tot eind 2015 financierde het stadsbestuur van Balikpapan een groot deel van het dagelijks beheer van het zonbeer-educatiecentrum. Sindsdien beheert de Pro Natura Foundation alle aspecten van het educatiecentrum.
Meer informatie in het Engels over KWPLH Balikpapan vind je op onze internationale website.